Mälestise nimi Kreenholmi veetorn liituva hoonega, 1874-1898

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Veetorn, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hooned moodustavad ühe omalaadsema ning huvitavama tööstuse juurde kuuluva elamu- ja admin. kompleksi ning peegeldab ilmekalt möödunud aegade tööliselamurajooni. Vaatamata mõningatele ümberehitustele on ehitused ühtseks ning ainulaadsema kompleksiks vabariigi territooriumil.

Kirjeldus

Selgelt geomeetrilise vormi ja historitsistliku puhasvuukviimistluses kujundusega; allosas korrustevahelised simsid, kaaraknad ja niššid. Veepaagiosa kaunistavad kaaremotiivid, ruutniššide rida ja S-seinale 1900 paigutatud ning nüüd taastatud suur elektrikell. Ruudukujulise põhiplaaniga allkorrused liituvad kahe töökojahoonega. (EA)

Ajalugu

Algselt 3-korruseline puidust torn asendati tellistorniga 1875, veepaagi puitvooder tellisvoodriga 1895, arh. P.Alisch.