Mälestise nimi Abja mõisa kelder, 19.saj.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Piirkonna mõisaansamblisse kuuluv ehitis. Mälestise tunnusteks on hoone põhimaht, algupärased ehituskonstruktsioonid ning nende arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Suur, poolmaapealne, mitme osa- ja ruumiline võlvitud hoone. Teine hooneosa on eelmisega risti. Pealt suure kõrge viilkatusega. Otsaviilud tahutud maakividest. Suurema osa kahepoolega 2 sissepääsud pealt ümarkaarsed ja markeeritud tellistega.

Historitsistlik hoone on ehitatud arvatavalt 19.s. II p

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Abja mõisa ühtse kaitsevööndi kehtestamiseni