Mälestise nimi Olustvere mõisa park, 19.-20. saj

Mälestise tunnus

Eesti ühe silmapaistvama maastikupargi näide. Kuulsa maastikuarhitekti Georg Kuphaldt 1903. aasta plaani järgi kujundatud park.

Kirjeldus

Suure üle 10 ha park on ülesehitatud kahele suurele ringile – uue peahoone ees ja idaotsas. Peahoonel on sellepärast ka kaks fassaadi: otsafassaad ja pargifassaad.
Väiksem ring, mis on varem olnud vana peahoone esiväljak, on suhteliselt avatud muruplats üksikute puudegruppidega äärtel. Peahoone ees on graniidist äärisega poolümar terrass kivist lillevaasidega.
Suurem ring uue peahoone pargifassaadil on kujundatud väga meisterlikult: ta on avar, ääristatud puudegruppidega, kus tumedama ja vertikaalsema võraga puud (siberi nulud, tammed) moodustavad fooni ning nende taustal paiknevad heledama võraga puudegrupid. Ringtee läbib kord avatud, kord suletud alasid, vahelduvad ka valgus ja vari. Põhiteega liitub teisi looklevaid teeradu, mis ringmüüri läheduses lähevad üle regulaarseteks sirgeteks alleedeks.
Pargi tagaosas on kolm suurt paistiiki allikalisel toitel. Sealt saadi vett viinavabriku tarbeks, mis paikneb kõige suurema tiigi vahetammil. Suuremal tiigil on kolm omavahel raudsildadega ühendatud saart. Suure tiigi kõrval ja temaga ühenduses on nn Krahvi allikas – graniitkivist kaev katusega.
Park on piiratud maakivimüüriga, mis maanteepoolsel küljel on madalam, mujal kõrgem. Domineerivad liigid pargis on tamm ja pärn. Park on dendroloogiliselt väga liigirikas.
Peahoone tagaväljak on suhteliselt tagasihoidlik, võrdlemisi suletud ala.
Peahoonest kirdesse jääva endise õuna-aia kohale on ehitatatud uus koolihoone.

Rajatud 19.s.
Pargi ümberkujunduse on projekteerinud Georg Kuphaldt 1903. aastal.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Olustvere mõisa ühise kaitsevööndi kehtestamiseni

Aruanded

Bernotas, R. 2009. Aruanne arheoloogilisest järelvalvest Viljandimaal, ehitatava Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli ühiselamu ümbruse pinnatöödel 2008-2009.

- Olustvere park

- Alleedega palistatud Olustvere