Mälestise nimi Olustvere mõisa abihoone, 19.-20. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Abihoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Abihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Majandushoone näide Viljandimaa ühes suurimas hästi säilinud mõisaansamblis. Mälestise tunnusteks on autentsena säilinud 20. sajandi algusele iseloomulik välisilme, säilinud algupärased ehitukonstruktsioonid ja detailid.

Kirjeldus

Suurtest lõhutud maakiviplokkidest paksude seintega krohvimata hoone. Veidi suuremale ja kõrgemale hooneosale liitub otsas veidi kitsam ja madalam hoone. Kaetud kivikatusega. Hiljem on hoone põhiosa katuse kõrgust tõstetud punasest tellisest müüritisega. Samal ajal on uuendatud ka esiseina kahepoolega suurt peasissepääsuava. Põhihoone aknaavad on punasest tellisest raamistustega. Hoone esimene korrus keldri taoliselt poolmaa-alune. Kahte hooneosa ühendab suur ilus punasest tellisest võlv.
(Olustvere mõisaansambli hoonete inventariseerimine, AB Eek & Mutso, 1999)

Ehitatud 20 s. algul.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Olustvere mõisa ühise kaitsevööndi kehtestamiseni