Mälestise nimi Olustvere mõisa kelder 3, 19.-20. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Majandushoone näide Viljandimaa ühes suurimas hästi säilinud mõisaansamblis.
Mälestise tunnusteks on algupärane hoone maht ja arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Väike, maapealne kelder. Kaetud mulla ja mätastega. Tahutud maakividest esiseinaga. Sissepääs vormistatud historitsismile omaselt pidulikult. Kahel pool ust petiksamba motiiv, mis pealt vormistatud kaaristuga , sambad on ühendatud kaarja ülaosaga, mille lõpetuses profileeritud karniis.
(Olustvere mõisaansambli hoonete inventariseerimine, AB Eek & Mutso, 1999)

Ajalugu

19.s. III v. (hoone oli olemas juba Olustvere mõisasüdamiku plaanil 1864/66, EA f 3724, nim 5, s 2784))

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Olustvere mõisa ühise kaitsevööndi kehtestamiseni