Mälestise nimi Keava mõisa ait-kelder

Menetleja: Raplamaa nõunik, Andrus Rospu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Varaklassitistlikku mõisaansamblisse kuuluv kõrvalhoone piirkonnas.

Kirjeldus

Historitsistlikus laadis pseodogooti elementidega keskmise suurusega krohvitud paekivihoone. Kõrge hoone kaetud viilkatusega. Räästad kitsalt üleulatuvad. Otsafassaadis on viilu nurkadel seinapinnad krepitud. Viiluväljas suur krohviääristusega ümarpetik, all 3 kõrget teravkaarelist ja krohviääristusega petikut, millest keskmine laiem, selles ka uks. Külgfassaadis mõned väiksed ruudukujulised aknad, paigutatuna kõrgele.

Ehitatud 19.sajandi II poolel.

Objekti asukoht ja kaitsevööndi ulatus: vaata lisa 1