Mälestise nimi Järvakandi tuuleveski

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Piirkonna Hollandi tüüpi tuuliku tüüpiline näide

Kirjeldus

Hollandi tüüpi, Raikküla lubjakivist massiivse tüvikoonuse kujulise kerega, 6-korruseline, kummulikeeratud paadi kujulise laudkatusega. Alumine korrus on 4-kandilise põhiplaaniga, ümbritsetud kahe korruse ulatuses kallereiga s.o. rõdudega. Viimane moodustab ümber tuuliku kotilae s.o. II korruse käsipuudega käigu. Säilinud on kallerei omapärane raudkonstruktsioon, käsipuud hävinud. Kaarjad ukse- ja aknaavad kanditud punase tellisega. Põhikorpusega on liidetud kaks ühekorruselist viilkatusega ehitist: W-s möldri eluruumid, O-s sepikoda.
(arh. mälestise pass, 1984)

Ehit. juba 19.s. algul.
(EA)

Varasem kaitse:
- Rapla Rajooni TSN TK üldkohustuslik otsus nr.2, 02.06.1961.a. Raplas. Kultuurimälestusmärkide ja looduskaitse kindlustamiseks Rapla Rajoonis.
Järvakandi tuuleveski - XVI sajandist, töökorras, Rapla-Järvakandi ja Raikküla-Kehtna teeristi läheduses.

- artikkel "Põlma tuulik sai taas uued omanikud"