Mälestise nimi Haapsalu Maria Magdaleena õigeusu kirik

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Traditsioonilises laadis õigeusu kirik. Hoone asub Haapsalu Promenaadi idapoolses osas ning on selle 19. saj lõpul kujunenud rannapargi miljöö oluline komponent

Kirjeldus

Kirik on ehitatud klassitsismijärgses eklektilises laadis, kasutatud on Vene kirkikuarhitektuurist tuttavaid elemente. Hoone põhiplaan koosneb tradistiooniliselt neljast osast: eeskojast, kogudusesaalist, nelitisest ja altariruumist. Hoone väliskujule annavad verikaalse aktsendi eeskoja kohal olev püramiidja katusega kaheksatahuline kellatorn ja nelitise kohal tambuuril olev paarisakendega, samuti kaheksatahuline seinaosaga ning leek-kiivriga haritorn.

Asukoha kirjeldus

Maria_Magdaleema kirik asub Haapsalu ajaloolise linnakeskuse põhjaservas, 19. saj keskel Tagalahe rannale kujunenud Promenaadi idapoolses otas. Kirikuhoonet ümbritsenud park (ajaloolised nimed Nikolai park, J.Vilmsi park) on üks osa Haapsalu Promenaadist ning kirikuhoone pargimiljöö oluline kujundaja.

Ajalugu

Kiriku kroonika andmeil on hoone projekti autoriks V. Morgan, projekt kinnitati 1844. a. Ehitama asuti 1845, rajada jõuti vaid vundament, misjärel ehitustööd katkesid. Ehitust jätkati 1845. a ning kirikuhoone pühitseti kasutusse 21. juulil 1852. 1929. a tehti hoones põhjalik remont, kirikut kasutati koguduse poolt kuni 1964. a, mil kirik tollase nõukogude võimu poolt suleti, järgneva paari aastakümne jooksul kasutati krikuruumi laona. 1985. a anti halvas seisukorras kirikuhoone Haapsalu Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse käsutusse, kes vana kirikuhoone remontis, selhulgas vahetati välja hoone kahjustunud katusekate (remondiprojekti koostas arh E.-J. Sedman). 1995. a tagastati kirikuhoone EAÕK Haapsalu Maria-Magdaleena kogudusele. Viimase paari aasta jooksul on põhjalikult remanditud hoone fassaadid (projekti koostas OÜ Rändmeister, arh I. Kannelmäe)

Asub Haapsalu vanalinna muinsuskaitsealal, reg nr 27013