Mälestise nimi Virtsu linnuse varemed

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Vasallilinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Omal ajal üks tugevamaid keskaegseid läänilinnuseid.

Kirjeldus

Kahekorruselisel tulirelvadele kohandatud kastell oli ruudukujuline põhiplaan ligikaudsete mõõtmetega 25x25 meetrit. Ruumid paiknesid linnuse põhja- ja lääneküljel. Kagunurka jäi avar, ligikaudu 15x15 meetri suurune hoov; viimase väravaava paiknes lõunamüüris. Linnuse kirde- ja edelanurka kaitsesid väikesed ümartornid. Kogu pealinnus oli kaitstud madala topeltmüüriga. Linnuse müüridel ja tornidel oli sakmeline rinnatis.
Praeguseks alles kohati mõne meetri kõrgused kivivaremed.

Ajalugu

Keskajal oli Saare-Lääne piiskopkond läänistanud Virtsu (saksa k Werder) ümbruse von Uexkülli aadliperekonnale. Toona asus Virtsu saarel, mida eraldas mandrist kitsas ja madal väin, mis oli tõenäoliselt hõlpsalt ületatav. 1430-60-ndatel aastatel ehitasid von Uexküllid saare looderannikule võimsa kivist vasallilinnuse. Linnus rajati mere sisse ulatuvale pikale ning kitsale neemikule nii, et lained loksusid praktiliselt vastu ta lääne-, põhja- kui ka idamüüri.
Linnus hävis piiskop Reinhold von Buxhoevedeni ja Brandenburgi markkrahv Wilhelmi vahelises lahingus 1534. aasta talvel, mil piiskopi sõjavägi selle purustas. Linnuse edaspidine taastamine keelati. Seisabki sellest ajast varemeis.
1976-77 tehti varemeil väliuuringuid.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.