Mälestise nimi Avanduse mõisa peahoone

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Ajaloolise Avanduse mõisa ansamblisse kuulunud historitsistlik peahoone.

Kirjeldus

Mitme vahelüliga pikk sopiline vaheldumisi ühe- ja kahekorruseline krohvitud ehitis, mille kujunduses on valdav neorenessanslikus laadis historitsism. Arhitektuuriliselt ilmekamad on Engelhardti kavandatud hooneosad: eeskoda, osalt kahekorruseline saalikorpus ning endist valitseja- ja härrastemaja siduv kõrgete kaarakendega galerii. Enamik interjööre on kujundatud 19/20. sajandi vahetusel; tähelepandavamad on vestibüül (trepi tegi tisler M. Leesman), saal, talveaed galeriis ning peitsitud puupaneelide ja lõuendtapeetidega viimistletud endine söögituba; alles on ka üks hilisbarokne kahhelahi (umbes 1785).

Ajalugu

Valdavas osas 19. sajandil püstitatud mõisaansambel kuulus 1849-82 tuntud vene maadeuurijale F. v. Lütkele.
Peahoone püstitati mitmes järgus: tema vanimad osad (hilisbarokne härrastemaja praeguse kompleksi põhjatiivas, algselt ühekorruseline valitsejamaja keskel) pärinevad 18. sajandi teisest poolest, neid on täiendatud 1849. a. (ehitusmeister Appelbaum), ulatuslikumalt aga 1895. a. (põhjapoolne majandustiib) ja 1899-1902 (arh. R. v. Engelhardt).
(Ants Hein, Eesti arhitektuur III. Üldtoimetaja V. Raam. Tln., 1997)