Mälestise nimi Kadrina kirik

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1521-1710.

Ilmekas näide piirkonnale tüüpilisest hilisgooti stiilis kihelkonnakirikust.

Kirjeldus

Hilisgooti stiilis sakraalehitis, mille algkavatis koosnes nelinurksest koorist ning kaks korda pikemast laiast pikihoonest. Välisnurgad on kantkividest. Pikihoone võlvimata, ainult kooril on roieteta ristvõlv. Võidukaar on ehitatud puhtaist kantkividest, mis toetub lühikestele palendipiilaritele ja on sillutatud madala teravkaarega. Võidukaare esikülje faasitud servad lõppevad reljeefse kolmiklehega. Koori O-seinas suur nelinurkne sakramendinišš. 15. sajandi lõpus kaeti pikihoone roieteta ristvõlvidega ja kindlustati tugipiilaritega. Sissepääsud W-seinas ja koos esikodadega ka S- ning N- küljel. Interjööris on hilisemate lubjakihtide all säilinud dekoratiivsed seinamaalingud hiligooti ja barokkstiili perioodist. (EA)

Algkavatis, (koor ja pikihoone) pärineb 15.s. keskpaigast v. III veerandist.
15.s. IV v. kaeti pikihoone roieteta ristvõlvidega ja kindlustati tugipiilaritega.
16.s. algul ehitati W-seina vastu uus topeltsein ja 4-tahuline torn. Võidukaare kohal olev figuraalmaaling 18.s., avastati ja konserveeriti 1922. (EA)

- artikkel " Kadrina kiriku oreli remondi fond sai heategevuskontserdiga rahasüsti"
- artikkel " Kadrina orel ootab remonti"