Mälestise nimi Viitna kõrtsihoone

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

19.s. alguse kõrtsihoone originaalilähedane koopia. Tüüpnäide 20.s. lõpu restaureerimistavadest.

Kirjeldus

Pikk ristkülikukujulise põhiplaanida hoone, kahe talli ja neljale sambale ning kahele poolsambale toetuva ulualusega. Katusekatteks olid algselt õled, hiljem laastud. 19.s. I p. vooderdati palkseinad laudadega ja värviti, sellest ajast pärineb ka akende 6-ruuduline jaotus, luugid, valgmikuga uksed, kalasabavoodriga talliväravad. Sammastevaheline balustraad. Kõrts on kahe sissepääsuga: suurde kõrtsituppa pääses läbi parempoolse eeskoja, saksakambrisse läbi vasakpoolse eeskoja. Parempoolse eeskoja taga oli massiivse paekivist mantelkorstnaga köök, selle taga sahver koos õllekeldriga. Hoone tagaküljel paiknesid kõrtsmiku eluruumid ja letiruum luugiga kõrtsituppa. Vasakpoolse vahekoja lõpus oli sakste käimla, talupoegadel see puudus.
(Eesti arhitektuur, 3)

Algne hoone oli ehitatud 1798-1802