Mälestise nimi Rakvere mõisa tall

Seisund: restaureerimisel

Ehituskehandilt koos aidaga ainukesed kunagisest Rakvere barokkansamblist säilinud hoonetest.

Kirjeldus

Pikk, ühekordne krohvitud paekivihoone. Fassaadiga hoovi poole. Kaetud kõrge praeguseks väljaehitatud kivist viilkatusega, mille räästa all lai profileeritud karniis. Viiluväljas aken. Talli ja aida ristumiskohas onhilisem keldri piirdega sissepääsutrepp.

Ajalugu

13 .s. Teatrimäe asula kasvades rajati praeguse mõisa (teatrikompleksi) kohale Rakvere esimene, tõenäoliselt veel puidust kirik 1253. aastal. Võimalik, et siin oli mitu kirikut. Üks tõenäoline kiriku asukoht on endise, 18. sajandi II poolel lammutatud aida asupaik (praeguse vilja-aida ja vankrikuuri liitumiskohas).
18.s. ümberehituste käigus ehitati samale kohale 1797. aastatel. vankrikuur (tall).
Hoonete ehitusloost pole midagi teada ja neid pole teadlikult korrastatud enne 1970. ndate lõpu restaureerimistöid.
1990. ndatel . ehitati hoone arh. M.Tääkeri projekti järgi ümber teatri vajadusi silmas pidades.
2002.a. toimus majas tulekahju. Hoone on restaureeritud.
(R.Treufeldt, Muinsuskaitse eritingimused)

Kaitsevööndi ulatus

kaitsevööndit eraldi ei määratleta kuna mälestis asub Rakvere vanalinna muinsuskaitsealal reg.nr. 27012