Mälestise nimi Imastu mõisa peahoone

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Kadri Lepik

Hästisäilinud neoromaani stiilis mõisahäärberi näide.

Kirjeldus

Neoromaani laadis historitsistlik, ühekorruseline, kõrge sokli ning mezzaninona mõjuva pealisehitisega kivimaja. Hoonel esineb rikkalikult krohvdekoori (profileeritud karniisid, aknapealsed jne.)Esifassaadi ilmestab kolmnurkfrontooni ja suurte kaarakendega esik, millest laskub pargi suunas lai trepp; räästakarniiside all on rida väikesi ümaraknaid. Põhikorruse esindusruumid paiknevad enamasti anfilaadselt. Põhjatiival madalam punastest tellistest 20.saj juurdeehitus. Kahes ruumis on säilinud ornamentaalsed laemaalingud ja kahhelahjud.(Eesti arhitektuur 3).

Ajalugu

Peahoone on projekteerinud 1880-ndate algus arhitekt F. Modi. 20. saj algul lisati hoone põhjatiivale punastest tellistest, madalam juurdeehitus. Hoones asus peale Vabadussõda Eesti Punase Risti Vabadussõja Invaliidide hooldekodu, hiljem lastekodu.

LISA 1. Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piir.