Mälestise nimi Sõmeru vesiveski

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Veskihoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Põhja-Eestile tüüpiline vesiveski.

Kirjeldus

19. saj lõpus ehitatud ühekorruseline, liigendusteta paekiviseintega, kelpkatusega hoone. Paekivist veskitamm-sild on 2-sildeline, 2,6 m pikkuste kaarvõlvidega, 25 m pikk ja 6,7 m lai. Ühel küljel on kogu pikkuses paerinnatis, teise küljega on sild ehitatud vastu vesiveskit, millega moodustab ainulaadse ansambli.(Eesti arhitektuur 3)

Ajalugu

1884. a on ehitatud hoone. Kelpkatus oli algselt laastkattega. O-poolses otsas paiknes veskikoda, W-poolses möldri eluruumid. Jahvatusseadmed käitas altvoolu-vesiratas. 1884 a on ehitatud arvatavasti ka paekivist veskitamm-sild. . Kuulus Sõmeru mõisal. Veski kogu sisseseade on hävinud. Veskitammi-sild on jäänud maantee muldkeha ehitamisega seoses osaliselt täitepinnase alla. Sillale ja võlvidele on rajatud aed.(Eesti arhitektuur 3)