Mälestise nimi Rägavere mõisa peahoone

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Peahoone, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Stiilse varaklassitsistliku ansambli härrastemaja näide.

Kirjeldus

Varaklassitsistlik, 2-korruseline kõrge kelpkatusega kivihoone. Horisontaalselt rõhutatud fassaadil domineerib kaarakendega keskrisaliit. Dekooris valitsevad varaklassitsistlikud elemendid - võlvitud soklikorrus rustikaga, laiad pilastrid, akende tilgutiliistuga krohviraamistus. Esindusruumid paiknesid II korrusel. Keskrisaliidi laiune saal on zopfstiilis: tahvliteks liigendatud kunstmarmorist seinapinnad, arvukad peeglid ja rikkalik stukkdekoor jahitrofeede, putostseenide, portreemedaljonidega, tõen. autor J.Schultz. Uks ja peauks on baroksed. (EA)

Rajatud 18.s. IV v. omanik H.H. v. Kaulbarsi ajal. Suuremad ümerehitused 19.s. II p-st.
Restaureeriti ka 1980.a. E. Vilde nim. kolhoosi kultuurikeskuseks (arh. F.Tomps, sisekujund. L. Pärtelpoeg, skulptor C.Tamm).
21.s. algusest erakätest (vt. meedia).(EA)

LISA nr 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid

01.10.2003 Virumaa teataja
artikkel " Rägavere mõis valmis " Rein Sikk
[email protected]
Viis aastat kestnud restaureerimine legendaarses Rägavere mõisas on muutnud häärberi säravaks pärliks, millega huvilised saavad tutvuda aasta lõpul.
“See on minu looming, mõisa uueks loomine,” ütleb mõisaomanik Morgan Hammerbeck, kui Virumaa Teatajale aastaid suletud majaukse paotab.

“Ameerikas peetakse antiigiks kõike, mis on üle viiekümne aasta vana, minu antiik on aga kümme korda vanem,” sõnab hiljuti oma 33. sünnipäeva tähistanud ameeriklane, keda mõni tema kaasmaalane peab mõisa restaureerimise tõttu veidi imelikuks.

Imeline uuestisünd

Uks avaneb: täielikult uuenenud mõisa peatrepp on juurde saanud teise poole ning kaardub taeva poole. Lisaks on häärberis mitu uut treppi, puhastatud ning kasutusele võetud keldrid ning pööning, uued rõdud, värske värv, klaassaun, täitmist ootav veinikelder. Vana klaver ootab uusi mängijaid. Tänase Virumaa Teataja 8. külg näitab osa majas avanevast ilust.

Vaid Morgan Hammerbeck teab, millise koguse närve, aega ja raha ta majja on pannud. Kõik esialgsed restaureerimistähtajad on kärisenud. Mõisa müügi päeval, 25. märtsil 1999 loodeti, et aasta pärast saab maavanem majas vabariigi aastapäeva vastuvõtu korraldada.

Viie aasta jooksul on vahetunud nii arhitekt kui ka mitu restaureerimisfirmat. Algselt kavandatud investeering 3,5 miljonit krooni on ületatud mitmekordselt.

Täna ei hoia Hammerbeck kokku kiitust viimasena sõelale jäänud tegijatele. “Julgen soovitada nii SADO Kaubahoovi kui ka arhitekt Toomas Ranki igaühele,” ütleb ta. Ja kiidab koostööd muinsuskaitsega, kellega ei tekkinud ühtegi probleemi.

Mõisast enam mõisa

Arhitekt Toomas Rank, kelle senini tuntuim töö on Estonia teatri uue katuse kavandamine, ütleb, et kõige raskem oli mõisainterjööriga sobivate pisidetailide leidmine. Näiteks hinged, sulused, tihendid. Täna on Ranki mureks töödele viimase lihvi andmine: kaminate, lühtrite paigaldamine.

Kas kõige selle vaeva järel oleks Morgan Hammerbeck nõus Rägaverega uuesti alustama? Küsimuse järel saabub vaikus Pikk ja pinev. “Jah, kahetsen vaid, et teadsin mõisa ostu eel liiga vähe, mida Rägavere Virumaale ja kohalikele elanikele tähendab,” lausub ta.

Täna mõistab mõisaomanik: see mõis on enam kui mõis. Eestis esimesena restaureeritud mõis on mõisakultuuri taassünni sümbol, legend. “Tahan, et huvilised saaksid taas siia tulla, aga siiski ei kujuta ette turismibusside üksteise järel saabumist,” ütleb Hammerbeck.

Mõisasaal koolidele

Eelkõige mõlguvad Hammerbeckil meeles kohalike koolide kontserdid ja tähtpäevad. Ta loodab veel sel aastal teatada, kust ekskursiooni tellida. Rägavere giidide koolitamiseks on ettevalmistamisel leping koolituskeskusega Norax.

Jaak Kaseväli, Noraxi juhataja, loodab, et Rägavere giidiprojektist on kasu turismiõppe edendamisel.

LUBAS JA TEGI:

Aprillis 1999 ostis Hammerbeck XVII sajandist pärineva Rägavere mõisa Eesti riigilt 350 000 krooni eest, kohustudes investeerima 3,5 miljonit krooni. Tänaseks on lubadust mitmeid kordi ületatud.

artikkel " Muinsuskaitseamet tunnustab Eesti Kultuurkapitali aastapreemiat"

Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali peapreemia 2004 sai