Mälestise nimi Vaeküla mõisa viinavabrik

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mälestise tunnusteks on autentsena säilinud 19. sajandi lõpule iseloomulik välisilme, algupärased ehitukonstruktsioonid ja detailid.

Kirjeldus

Suur massiivne, kahekorruseline maakivihoone. Korpused on erineva kõrgusega. Lao– ja katlaruumid madalamad, masinaruum kõrgem. Kahekorruseline lahendus võimaldas kütte- ja destilleerimisseadmed paigutada alumisele korrusele. Ülakorrusel paiknesid meskitõrred ja toorainevarud. Seinad värvilistest tahutud maakividest. Avad raamistatud punaste tellistega. Nurgad valgest paekivist nurgakettidega.

Ehitatud 1885-86, arh. F. Modi (A. Hein)

Kaitsevööndi ulatus

Vaeküla mõisaansamblisse kuuluvatele hoonetele ja pargile on kehtestatud ühine kaitsevöönd kultuuriministri 17. jaanuari 2006. a määrusega nr 12 (RTL 2006, 9, 181). Kaitsevööndi piir on nähtav Maa-ameti kaardil Kultuurimälestiste kaardirakenduses.