Mälestise nimi Võhmuta mõisa park

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Mõisakompleksi kuuluva vabakujundusliku pargi tüüpiline näide

Kirjeldus

Keskmise suurusega (~6ha) vabakujuline park, kus oli keerukas tiikidesüsteem. Tiikides oli mitu tehissaarekest, kus asusid lustlad. Saarekestele viis hulk sillakesi ja purdeid. Tiigid on nüüdseks kuivanud, üks neist soostunud, kuid endised vormid on aimatavad. Kohati ümbritseb parki lagunenud paekivimüür. Endise pargiväljaku (nüüdse karjamaa) juurde viib saareallee.
Valdavateks liikideks on jalakas, vaher, tamm ja saar. Hoone ees kasvab tähelepanuväärne põlispuudest lehistegrupp. Tiigi keskel oleval saarel kasvab metsistunud saarik.
Pargis leidub ka hobukastanit, remmelgat ja elupuud.(pargiankeet, 2002)

Rajatud 19.s. II p.

Aruanded

Bernotas, R. 2008. Aruanne arheoloogilisest järelevalvest Lääne-Virumaal Tamsalu vallas Võhmuta külas, Võhmuta mõisa pargi territooriumile kaevatud veetrassi kaevises.

Hoonete situatsiooniplaan 1888/89. RAKA f. 33, nim.3, s.ü. 1786