Mälestise nimi Perekond Aule hauamonument, H. Halliste, 1938 (graniit)

Menetleja: TLPA MO kunstimälestiste peaspetsialist, Maarja Tomps

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauaskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kalmistukunsti näidis, eesti 20. sajandi nimeka kujuri Herman Halliste poolt kunstiliselt kujundatud matmispaigatähis.

Perekond Aule hallist graniidist hauasammas ema lapsega kujutava skulptuuriga.

Kalmistuosa V, kvartal KV I/I, aadress 1-1, kirstuplats.
Maetud: Eduard-Georg Aule, sünniaeg 28.12.1878, surmaaeg 07.03.1947, matuseaeg 05.06.1992; Ilmar Aule, matuseaeg 05.06.1992; Laur Aule, sünniaeg 30.11.1940, surmaaeg 14.09.2021, matuseaeg 15.10.2022; Maret Aule, matuseaeg 01.01.1937; Ruth-Mary Aule, surmaaeg 03.10.2000, matuseaeg 03.06.2001; Selma-Elisabeth Aule, matuseaeg 24.04.1998; Sophie-Aline Aule, matuseaeg 05.06.1992; Karl-Robert Pikk, sünniaeg 25.07.1886, matuseaeg 23.07.1970.

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr 69.
Eduard Georg Aule (1878–1947) oli eesti poliitik ja pangandustegelane.
Herman Halliste (1900-1973) – oli eesti skulptor, kes on loonud portreid, figuraalplastikat ja hauasambaid.

Allikad

Riigi kaitse all oleva vallasmälestise kaitsekohustuse teatis nr 5392, 2007. TLPA MO arhiiv n 12 s 588.
Isabel Aaso-Zahradnikova. Rahumäe kalmistu kunstimälestiste konserveerimistööde tegevuskavad, 2020. TLPA MO arhiiv n 12 s 870.

Kirjandus

Laane, K. Tallinna kalmistud. Tallinn: Maalehe Raamat, 2002, lk 142: Kalmistut läbiva peavahetee algusest leiame kaks skulptor Herman Halliste loodud kalmukujundust. Vahetee vasakul serval asub graniitsammas ja skulptuur, mis kujutab ema lapsega. 1938. aastal valminud tähistus kuulub kauaaegse majandustegelase Eduard Aule perekonna matmispaigale.
Paas, H. Herman Halliste 1900–1973: skulptor. Tallinn: Kunst, 1985, lk 71–72: Rahumäel leiame veel teise H. Halliste kujundatud matusepaiga. See on E. Aule perekonna rahula. Erinevalt P. Jaigi hauamälestusmärgist, kus graniitsamba esikülge kaunistab pronksreljeef ema ja lapse kujutisega, on E. Aule perekonna hauamonument ümarplastilise teostusega. Esimene paistab silma hea ilmestuse ja tundesoojuse poolest, teine aga skulptuursusega, kuid ka selles on kalmistumeeleolu. E. Aule hauasammas, mis on hallist kodumaa graniidist, kujutab endast graniitpostamendile paigutatud vabaskulptuuri ja oli enne kalmistule asetamist eksponeeritud KKSKV 1938. aasta sügisnäitusel nimetuse all „Ema lapsega“. Nii ema kui ka laps on antud täisfiguurina. Hästi on õnnestunud ema kuju. See on raiutud tugeva plastilise tundega ning kehavormid tulevad vabalt langevate draperiivoltide alt selgelt esile. Teos on hästi sobitatud hauaplatsi üldkujundusse ja kuulub Halliste tähelepanuväärsemate kalmistuskulptuuride hulka. H. Halliste hauamonumendid on kõik erinevalt mõtestatud ja lahendatud. Ühine neile on aga planeeringu lihtsus, selgus ja terviklikkus. Mälestusmärk ja matuseplatsi kujundus ning kõik üksikelemendid seostuvad omavahel orgaaniliselt. Silma paistab asjaolu, et samal ajal, kui kunstniku vabaplastikas hakkab domineerima figuraalskulptuur, lahendab ta ka hauasambad figuraalselt. Arhitektooniline ülesehitus asendub skulpturaalsega. H. Halliste figuraalplastika oli oma tundelaadilt eriti sobiv hauasammasteks, mistõttu õnnestumised kalmistuskulptuuri alal on täiesti ootuspärased.

Materjal: graniit.
Tehnika: lihvitud, raidtehnika.
Autor, valmistamise koht: Herman Halliste
Dateering: 1938
Mõõtmed: hauaplats 600 x 400 cm, skulptuur 105 x 55 x 62 cm (inventariseerimisandmeil, K. Laane, 1971), postament 65,5 x 67, 5 cm, kõrgus 65 cm; kuju alusplaat 54 x 45 cm (ees), 64,5 x 17 cm (taga), kõrgus umbes 9 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): sokli servas paremal kunstniku signatuur:
H. HALLISTE 1938 (vt foto ülal)
kujupostamendi esiküljel:
EDUARD AULE PEREKOND
külgseinal vasakul pool:
MARET 1935–1937 KARL PIKK 1886–1970 EDUARD 1878–1947 ALINE 1881–1971; külgseinal paremal:
ILMAR 1946–1973 Selma 1909–1998 RUTT 1911–2000
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): samblikke, vetikat, kohati tugevasti sammaldunud, kujul pragusid, soklil ja pjedestaali taga löögijälgi (kuulijäljed 1993. aastast) (S. Simson 20.02.2010).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): platsi ümbritseb madal hallist graniidist piire; esiküljel kummalgi pool sissekäiku lihvitud graniitplokk (umbes 54 x 140 x 25 cm).