Mälestise nimi Fr. Schilleri monument, 19.saj. (Vasalemma marmor)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monument.

Kultuuriväärtuslik pargi väikevorm

Kirjeldus

Paul Horma 1957/58.a. rekonstruktsioon Fr. Schillerile 1813. aastal püstitatud monumendist (originaal Läänemaa Muuseumis).

Mõõtmed: üldkõrgus 137cm, postamendi kõrgus 87cm, läbimõõt 60cm.
Sambatüve meenutavat postamenti kroonib pealmikuna nelinurkeselt plaadil ja kahekordsel tüvikoonusel asetsev piiniakäbi. Alussilindri külgedel on kummalgi pool reljeefselt esile kerkiv tekstitahvel madalreljeefse saksakeelse tekstiga.
Tekst esiküljel: Dem Andenken/ Friedrichs v. Schiller/ Teutschlands erhabenem/Dichter und Liebling der/ Musen, gewidmet 1813, vastasküljel: Die Diechtkunst reicht dir/ ihre Götterrechte/ schwingt sich mit dir den/ ew´gen Sternen zu./ Mit einer Glorie hat sie/ dich umgeben/ Du schufst fürs Herz, du/ wirst unsterblich Leben.
Monumendi sokkel on sambast laiem ja samuti silindrikujuline, üleminekukohal sambalt soklile on mõigas.
Samba ümber on laotud paekivitükke, samba juurde viib viidaga tähistatud rada.

50m laiune vöönd mälestise väliskontuurist alates

Kirjandus

Hein, Ants. Virtsu ja Puhtu. Pilk minevikku. - Puhtu ajalugu ja loodus. Estonia Maritime. Nr 8, 2010, lk 21-25, 245-246.