Mälestise nimi Koonga mõisa valitsejamaja-tall

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Kõrvalhoone, Tall, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mõisakompleksi hoonestu erandlik näide

Kirjeldus

Valitsejamaja on kahekorruseline paekiviehitus,krohvitud, lameda kelpkatusega.Tall-tõllakuuri osa on madal, 8-avalise kaaristuga ehitus, mille kaaravad on osaliselt kinni ehitatud.Hoone tagakülgje katus on tõstetud teise korruse tasandile.Kõikide hooneosade sisemus on muudetud või uuesti ehitatud.Baariosas on uus konstruktsioon nähtaval.Katusekatteks on tõllakuuril veneaegne, valitsejamajal 1937.aastast pärit eterniit.

Ajalugu

Arvatavalt 19.saj ehitatud kompleks hooneid-valitsejamaja, tall ja tõllakuur on üksteisega vahetult kokku ehitatud.Selle vanem osa,valitsejamaja-võib olla tunduvalt vanem, võimalik on, et Koonga piiskopliku Ameti loss just selle koha peal asus.Kuna hoone on mitmel korral kapitaalselt ümber ehitatud, saab selle vanust hinnata alles peale põhjalikke uuringuid.Hoones asus enne selle muutmist vallamajaks, Soontagana sovhoosi keskus, tallide osa oli varemetes ja ehitati koos tõllakuuri osaga ümber 20.saj. lõpukümnendil, baariks.Valitsejamaja katus on kaetud ühega esimestest eterniitidest 1937.aastal.

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele.Mõisakompleksi hoonestuse kaitsevööndid kattuvad.

-Naised laovad vallamajale katust / Koonga