Mälestise nimi Elamu Pärnus Malmö t.19
Mälestise registri number K16691

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1940-1991, 1521-1710.

Klassitsitliku ilmega väikelinna elamu näide.

Kirjeldus

1543. päruseraamatu järgi olevat hoone W-tiib olnud Nikolai kiriku pastoraat. 1717.a. varemeis. Arvatavasti 18.saj. esikolmandikul viidi majad ühise katuse alla ja W-tiiba laiendati S-suunas. O-tiib ehitati uuesti, soklikorrus täideti lammutusprahiga. maja keskele tehti kaarsillusega kangialune. Fassaadil värviti akendele taimemustris raamistused. Krundi SO-küljele ehitati rõhtpalkidest L-kujuline kõrvalhoone, mille algsed avad tehti tenderpiitadega. 1804 (?)- 1834 oli postimaja. 1837/39 ehitati maja klassitsistlikuks: akende klaasijaotus, peauksel poolring-valgmik rippvaniku motiividega, siseustel kannelüüridega tahvlid, peegelvõlvlaed ja värvibordüürid, 2-korruse O-tiivas akendevahelistel väljadel maalitud looduspildid jne. Lammutati mantelkorstenköök ja suleti kangialune, elamu O-küljele tehti I korrusel tellistest sadulkatusega juurdeehitis. II maailmasõjas sai rängalt kannatada. 1982.a. varises elamu W-tiiva otsasein, 1985 maja lammutati osaliselt. 1989.a. taastati hoone 19. sajandi ilmega. Keldrikorrus on säilinud algsel kujul. (EA)

Elamu koosneb kahest keskaegsest kivihoonest, mis liideti 18.saj.

Kaitsevöönd puudub, kuna hoone paikneb muinsuskaitsealal