Mälestise nimi Saarde kirik

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

19.saj. historitsistliku kirikuhoone näide.

Kirjeldus

Saarde Katariina kirik on ühelööviline, puitlaega lihtne kirikuhoone. Viilkatus on kaetud "Rannila" plekiga(1996).Lääneseinas liitub pikihoonega väike, 4-nurkne koor, N-seinaga liitub avar, köetav käärkamber, mida kasutatakse talvekirikuna.W-fassaadi ilmestab sale, 8-tahuline puust haritorn, teravkaarset portaali kujundavad väikesed flankeerivad tornikesed ja vimpergilaadne ehisviil.Aknad on suured, teravkaarsed, esiküljel samalaadsed petikniššid.Ruumi kujundavad oreliväär(orel G.Knauff), massiivne võidukaar selle all asuva rippkantsliga,neogooti altarisein maaliga "Kristus ristil" (F.L.v.Maydell, 1835), kroonlühter 18.saj. ja rida seinalühtreid.Kiriku kujunduses on kasutatud maalitud paelornamenti karniisi kohal, kirikupingid on aaderdatud.

Mälestis asub Pärnu maakonnas, Saarde vallas, Saarde külas, K.-Nõmme linnast umbes 1 km S-suunas.

Ajalugu

Saarde Katariina kirik on ehitatud 1858-59, samale kohale eelneva, 1684.a. ehitatud kirikuga, viimasest on säilinud O-sein ja võimalik, et osa N-seinast.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 21.06.2006 käskkirjaga nr 208 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine"(RTL, 04.07.2006, 52, 967) kehtestati mälestistele reg nr-tega 16736-16741 ühine kaitsevöönd, mis hõlmab kinnistuid KÜ tunnusega 71102:002:0103; 71102:002:0162. Kaitsevöönd külgneb lõunas arheooogiamälestisega Asulakoht, reg nr 11802.