Mälestise nimi Ullaste mõisa peahoone

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Helle-Triin Hansumäe

XIX sajandi alguse mõisaarhitektuuri näide.

Kirjeldus

Ühekorruseline maakivivundamendil krohvitud hoone. Algsed põletamata tellistest seinad põletatud tellistest välisvoodriga, parandused on silikaatkivist. Kaetud poolkelpkatusega. Algne katusekonstruktsioon säilinud osaliselt, vahelaed algsed. Eterniitkatus all kimmkatus. Maja mõlemal otsal ärkliaken, hoone keskteljel hiljem ehitatud uuk. Peauks asub hoone keskteljel, mõlemale poolele jäävad kaks akent. Hoone nurkades pealemaalitud rustika.

Ehitatud 19. sajandil. Pärnu linnale kuulunud Sauga mõisa karjamõis.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 17.01.2006. a käskkirja nr 12 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi määramine" (RTL 2006, 9, 181) alusel on mälestistele Ullaste mõisa peahoone, reg nr 16751, ja Ullaste mõisa ait, reg nr 16752, kehtestatud ühine kaitsevöönd, mis hõlmab kinnistu KÜ tunnusega: 73001:001:0760 ja ulatub kagus jõe keskteljeni.