Mälestise nimi Sindi õigeusu kirik

Seisund: restaureerimisel

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Kaisa Metsaots

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajastu piirkonna sakraalehituse erandlik näide.

Kirjeldus

Historitsistlik, traditsiooniliselt kolmeosaline, kesktelje suhtes sümmeetriline, kellatorniga ja apsiidiga tellishoone.
Torne 4 - 4-tahuline, nelitisel ümar, telkkiivriga kellatorn + 2 sibulkiivriga torni + 1 väike telkkiivriga, apsiidil. Fassaad jaotunud eeskojaks, nelitiseks ja apsiidiks. Fassaadiviimistluses puhas punane dekooriga tellisladu ja valge krohv. Erinevalt teistest Pärnumaa AÕ kirikuhoonetest on kujundamisel kasutatud nn. vene baroki elemente, kusjuures dekoor on rikkalik.Interjööris ikonostaasi raamistus, ilus tisleritöö; seintel ja lagedel maalingud.Hallist kahhelkivist ahjud.
(õigeusukirikute inventariseermine, 1986)

Asub Pärnu maakonnas, Sindi linnas, aadressiga Sindi, Pärnu mnt.16

Ajalugu

Sindi Jumalailmumise apostliku õigeusu kirik valmis 1899. aastal ja selle ehitamist rahastasid Moskva kaupmees Roman Shön ja Sindi kalevivabriku ühisus. Kirik suleti 1962.a., sellest ajast kasutas Pärnu Endla teater seda rekvisiidilaona.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri 17. jaanuar 2006. a käskkiri nr 12 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi määramine" (RTL 2006, 9, 181) on mälestistele 16754, 16775, 16778, 16779, 16783 kehtestatud ühine kaitsevöönd.