Mälestise nimi Administratiivhoone Kuressaares Lossi t. 1

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Administratiivhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Tüüpilise klassitsistliku fassaadilahendusega lokaalset omapära väljendav hoone.

Kirjeldus

Praegune Saare Maavalitsuse hoone rajati 18. saj. lõpust pärineva elumaja baasil 1830.-40. a-tel von Dellingshausenite poolt, mil algse ehitise tänavafronti pikendati ja barokse põhikujuga hoone fassaadidele lisati klassitsistlikud detailid. Sümmeetrilise põhiplaaniga ehitisel on dolomiitblokkidest laotud kõrge soklikorrus. Peafassaadi rõhutab katuse poolkaarfrontoon ja sissekäigu dolomiitkaaristu, millel asub metallbalustraadiga rõdu. Otsarisaliite kaunistavad kolmnurkfrontoonid. 19. saj. algaastail omandas maja Saaremaa Rüütelkond, 1912. a. aadliklubi “Ressource”. 1920. a. ostis hoone Saare Maavalitsus. Aegade jooksul toimunud ümberehitused likvideeriti ja hoone fassaad restaureeriti 1976. a. (arhitekt A. Kukkur) oma esialgsel kujul F. S. Sterni 1859. a. gravüüri järgi. Hoone algset plaanilahendust on ümberehitustega tunduvalt muudetud. Säilinud on algne saal põhikorrusel.

Kirjeldus

Lossi tn 1 pärineb 18. sajandi lõpust ja oli residentsiks Saaremaa rüütelkonnale, kes omandas maja Dellinghausenitelt. Põhiplaanilt sümmeetriline hoone asub kõrgel soklikorrusel. Hoone fassaadi liigendab kolm risaliiti, neist keskmist kroonib kaarjas frontoon, otsmisi rõhutavad kolmnurksed frontoonid. Hoone keskosa rõhutab kaarakende trio, neist igaühele on kaunistuseks lukukivi. Viimaseid näeme ka servmistel akendel. Fassaadi kaunistavad tagasihoidlikud pilastrid ning 1976. a. taastatud dolomiisammastikuga rõdu. 1930-ndail aastail ehitati V. Jürissoni plaani järgi hoone külge apteek, keldrid kohandati poeruumideks. Lossi tn 7 kahekorruseline kõrge poolkelpkatusega maja püstitati 18. sajandi lõpul ja kuulus hiljem kaupmees Bergmannile. 1804. a peatus siin Vene tsaar Aleksander I. Hoone fassaadi keskosas näeme iseloomulikku keskrisliiti, mida kroonib kolmnurkne viil ovaalse raidkiviraamistuses aknaga. Risaliiti liigendavad kuus pilastrit - üks kummalgi pool ust, risaliidi mõlemal serval aga kaks. Pilastrid on tagasihoidlikud, vaevu seinapinnast eenduvad, kuid nende tugevad baasid ja raidkivist kapiteelid on hoone arhitektuurile tooniandvad. Ka akende ja uste raidkiviraamistused ning dolomiitplaatidest nurgarustika on iseloomulikud klassitsismile. /Klassitsistlik Kuressaare. Helju Pärt, Mati Oolup.

Ajalugu

Algne sel kohal paiknenud elumaja pärines 18. sajandi lõpust. 19. sajandi alguses omandas Dellingshausenitele kuulunud hoone Saaremaa Rüütelkond. Oma praeguse kuju omandas hoone 1830. ja 1840. aastatel. Sadakond aastat hiljem, 1912. aastal ostis maja aadliklubi "Ressource". Alates 1920. aastatest on hoone olnud maavalitsuse kasutuses. 1976. aastal restaureeriti hoone fassaadid, mille käigus likvideeriti seal aegade jooksul tehtud ümberehitused. Restaureerimistöödel kasutati eeskujuna 1859. aastal valminud Friedrich Sigismund Sterni (1812-1889) gravüüri.