Mälestise nimi Sakramendinišš, 15. saj. (paas, polükroomia)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Ehitis, Hoone.

Kirjeldus

Koori apsiidiseinas olev sakramendinišš e. tabernaakel on väike seinakapp, kus katolikul ajal hoiti erilises nõus konsekreeritud hostiat - pühitsetud armuleiba ehk oblaate. Oleviste kiriku sakramendi nišš kuulub nende viie (Haljala, Viru-Nigula, Juuru, Viru Jaagupi ja Pühalepa) kiriku hulka, kus nišš ulatub läbi seinamüüri välisküljele. Oleviste kirikus on ta välisküljel kinni müüritud. Kiriku siseseinal on nišš ümbritsetud monoliitse paekiviraamiga, meenutades maja esifassaadi. Paest väljatahutud koobaltsiniseks koloreeritud madalreljeefse kompositsiooni keskel on ristkülikukujuline gootiviilungiga ehisraamistuses tammine uks, mille kohal on vimperg kullatud 5+5 krabi ja ristlillikuga. Viiluvälja tipus on teravaotsaline kolmiksiir, sellest allpool Ukse külgedel on gooti akna välisraami kullatud siluett ja kaarte vahel, vimpergi all kullatud taimornament. (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht kirikus: apsiidi kaguseinas

Mälestiseks tunnistatud aastast 1983 - obj. nr. 655-k

Materjal: paas, puit, raud.
Tehnika: raidtehnika, tisleritöö, sepistatud, polükroomia, kullatud osaliselt.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 15. sajand, 19. sajand (uks)
Mõõtmed: h 261 cm, laius 93 cm, paekivi raamistuse laius 122 cm. vimpergi h 137 cm, laius 110 cm. Puituks 98, 5 x 46, 2 x 2, 6 cm. Niši sisemine h 166 cm, laius 83 cm, sügavus 135 cm. Nišiava h 96 cm, laius 44 cm, piida sügavus 11-12 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Restaureeritud, polükroomia ja kullatis taastatud 1980. aastatel. Sakramendiniši dekoratiivraamistusel näha mitmeid auke varasemast ajast. (L.Krigoltoi, 2001)