Mälestise nimi Kuriste kalmistu

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Mälestise tunnus

Kuriste kalmistu on piirkonna ajaloolise väärtusega matmispaik, kus paiknevad kaitse all olevad Kuriste õigeusu kirik ja kirikuaia piirdemüür.

Kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 1.10 ha. Kalmistu välispiirdeks on kiriku ümber ja kalmistu vanema, idapoolse osa kolmel küljel kivikuhjatis. Läänest piirab kalmistu vanemat osa madal puitlippaed. Kalmistu uuem, sissepühitsetud osa on tähistatud peamiselt iseloomuliku kõrghaljastusega. Kuriste kalmistul on neli väravat. Kolm nendest (kirikaia värav, kalmistu maantee-poolne peavärav ja kalmistu sisevärav) on valmistatud peamiselt tahutud maakividest kildkrohvist vuugitäidistega. Kirikaia väraval ja kalmistu siseväraval on ees puitvõred, maantee-poolne peavärav on võredeta. Kuriste kalmistu lääneküljel on madal puitlippvärav avaga. Kalmistul paikneb tööriistakuur ning vanemad kui II maailmasõja lõpp hauatähised ja piirded on: metallhauatähised - 66, sh sepiseid - 47; kivist hauatähised - 11.

Mälestis asub Hiiumaal, Taterma külas, Kuriste kiriku vahetus naabruses.

Ajalugu

Kuriste kirik ehitati aastatel 1888–1889 ja umbes samal ajal alustati matmist ka Kuriste kalmistule. Vanem säilinud daatumiga hauatähis kuulub aastasse 1887 - Aleksander Tiik (1886-1887). Kuriste kalmistu on kasutusel tänapäevani.

Kaskor, Vello (2013). Hiiumaa kalmistud. Hiiumaa Muinsuskaitse Seltsi väljaanne nr 1. Kärdla