Mälestise nimi Taagepera mõisa jääkelder

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Jääkelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Jääkelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Taagepera mõisa ansamblisse kuuluv kõrvalhoone.

Kirjeldus

1-korruseline, juugendstiilis, viilkatusega, maakividest ja tellistest fassaadide ning puidust viiluväljaga kivist abihoone. Hoone paikneb peahoone vahetus läheduses esifassaadiga mõisa teenijatemaja poole. Avad paiknevad esifassaadil. Avatäited on puidust. Kelder paikneb põhimahus mäenõlva sees. Esifassaadi toetavad kaks massiivset tahutud maakivirahnudest kontraforssi. Nende vahel paikneb telliskividega ääristatud ukseava, mille ees on säilinud horisontaalsetest plankudest kahe poolega uks. Ukse kohal ristlaudisega viiluvälja kesksel paikneb nelinurkne lihtsa laudisega ääristatud aknaava. Hoone katusekattematerjalina on kasutatud plaate.

Ajalugu

Stackelberide järgi oma nime saanud mõis kuulus alates 1819. aastast kuni võõrandamiseni Strykide perekonnale. Suurejoonelise härrastemaja valmis aastatel 1907-1912. Peahoonega üheaegselt valmis ka mõisa jääkelder. Ümberkujundatud kompleksi autoriks oli Riia arhitekt Otto Wildau (1873-1942). Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Wagenküll. Mõisasüdame hoonestus anti 1922. aastal üle Tervishoiu Peavalitsusele, kes asutas sinna tiisikuse haigete sanatooriumi, mis koos haiglaga tegutses kuni 2000. aastani, mille järel kohanati kompleks hotelliks.