Mälestise nimi Taagepera mõisa tall

Kuulub Valgamaa ühte hooneterikkamasse ajaloolise mitmekihilisuse säilitanud mõisaansamblisse.

Kirjeldus

Pikk maakividest majandushoone, mille avad on ääristatud punaste tellistega, on kaetud kõrge poolkelpkatusega. Hoone koosneb kahest osast, millest laiem läänepoolne on tõenäoliselt vanem.

Ajalugu

Stackelberide järgi oma nime saanud mõis kuulus alates 1819. aastast kuni võõrandamiseni Strykide perekonnale. Mitmete majandushoonetega mõisasüda ehitati välja 1820. aastatel. (Ants Hein, 2003) Kitsama idapoolse hooneosa otsaviilul on kivi aastaarvuga 1890. Korduvalt ümberehitatud hoone idapoolsesse ossa rajati 1976. aastal katlamaja koos eraldiseisva korstnaga hoovipoolsel küljel.