Mälestise nimi Aakre mõisa viinavabrik

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Historitsistliku hoone tüübi näide mõisaansamblis, mis vääriv erilist tähelepanu kui üks kahest säilinud vastava liigi esindajast maakonnas.

Kirjeldus

Historitsistlik, pikk pooleteisekordne krohvitud kivihoone, kaetud sadulkatusega. Katuseharjalt kerkib c 10 m telliskorsten. Hoone nurgad rusteeritud, aknad ümbritsetud krohviraamistusega. Osa kaaravasid ülalt kinni müüritud.Otsaviilude dekoratiivne pärlin kujundatud historitsistlikus laadis.Katusel väljaehitused.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Valga maakonnas, Puka vallas, Aakre külas, Aakre mõisasüdamest umbes 1 km edelas, Puka-Aakre maanteest umbes 20m ida pool.

Ehitatud 19.s. IV v.

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone väliskontuurist arvates.