Mälestise nimi Sangaste mõisa ait

Mälestise tunnus

Ühte arhitektuuriajalooliselt tähelepanuväärivasse ja kordumatusse (klassitsism koos historitsismiga) mõisaansamblisse kuuluva klassitsistliku kõrvalhoone näide.

Kirjeldus

Klassitsistlik, pikk, krohvitud seintega saviplonnidest kõrge viilkatusega massiivne ehitis. Esifassaadi madalad , laiad krohviraamistusega aknad on paigutatud sümmeetriliselt kahele poole ust. Lisatud kuivati osa pärineb 20.s. algusest. (ajalooline õiend, 1980)

Ajalugu

Esimesed teated mõisast on 1522. aastast. Kõrvalhoonete varaseimat seisu kajastab 1814. aasta mõisasüdame plaan, kuhu on märgitud ka mõisa suur viljaait. Uute kõrvalhoonete rajamine algas mõisas peale 1808. aastat, kui valduse omandas Bergide suguvõsa. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus oli Schloß Sagnitz.