Mälestise nimi Hargla kalmistu kabel

Üks väheseid barokseid hauakabeleid Eestis.

Kirjeldus

Väike ruudukujulise põhiplaani ja kõrge punasest S-kivist telkkatusega barokkehitis Hargla kalmistu NW-nurgas. Esiküljel kalasabalaudisega kahe poolega, pealt ümarkaarne tiibuks. Hoone külgfassaadidel ristikujulised tuulutusavad, nurgad rusteeritud. Katuseharjal dekoratiivne sepis-tuulelipp. Keldris kaheksa kirstu Laanemetsa mõisa omanike Wassermannide mumifitseeritud laipadega. (EA)

Ehitatud 1781. aastal.
Kabelis puhkab Laanemetsa mõisniku leitnant Johann von Wassermanni perekond, kuid teda ennast pole sinna maetud.
•• Kabelisse on maetud 85-aastane proua Anna Helena (sündinud Möller, surnud aastal 1780). Kabelis puhkavad perekonna kuus täiskasvanud last ja kaks imikut, kes ilmselt on leitnandi lapselapsed. Nende nimesid, surmadaatumeid ega sugulussidemeid arhiiviandmetes ei leidu.
•• Kabelisse on maetud 40-aastane preili Charlotte Christine von Wassermann (surn 1764) ja aasta hiljem surnud 52-aastane Carl Friedrich, kes mõlemad surid oluliselt enne kabeli ehitamisaega.
•• Oma emast hiljem on surnud 70-aastane kapten Johann Gustav (surn 1784), 62-aastane preili Christina Louisa von Wassermann (surn 1784), 68-aastane leitnant Magnus Reinhold (surn 1786), 73-aastane rüütel kindralmajor Gotthard Wilhelm (surn 1798). Tema on teadaolevalt ka Laanemetsa mõisa viimane mõisnik ja viimane kabelisse maetu.

Aruanded

Wasermannide erahauakabel. Konserveerimistööde kaart. Postrite koostamine. Tööde IV etapp. Infostendide koostamine ja kujundamine kabeli maa-pealsesse ruumi (4 stendi, 80 x 90 cm). Ennistuskoda "KANUT" 24.01.2005 (paikneb MKA arhiivis)

Piret Tali. Hargla kabeli 9 225 aastast muumiat. Eesti Päevaleht 19.03.2005
Thea Karin. Eestis asub ainulaadne kabel üheksa muumiaga. 60+ 1.11.2020, lk 26-27

Kirjandus

Heige Peets, Markus Samma. Wassermannide erahaukabel. 9 sarga konserveerimine. - Renovatum Anno 2002, lk 30-32.