Mälestise nimi Kassari kabel

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Eesti vanema kirikuarhitektuuri traditsioone järgiv 18.s. sakraalhoone

Kirjeldus

Kabel on kivist ja rookatusega. Väheldane madal ühelööviline pikihoone (13,1x8,5m, ruumi kõrgus vaid 2,95m) on iseseisva koorita, W-s liitub temaga kõrgel soklil astmeliselt ülespoole ahenev kellatorn. SO-nurgal on väike ristvõlviga matusekabel .Arhailise ilme kujundavad paksud kiviseinad, väikesed harvad tiheda ruudustikuga aknad.
Tähelepanu väärivad mitmed ehitusdetailid. Kabeli peauks lääneseinas sarnaneb stiililt Pühalepa kiriku ustega, ka Stackelbergide matusekabeli uks lõunaküljel on sarnane ustega Pühalepas ja Kassaris.

Ajalugu

Kassari kabel on olnud olemas juba 16. sajandil. Ilmselt oli tegemist puidust hoonega, millest ei ole midagi säilinud. Praegune kabel on ehitatud ja kasutusel olnud Pühalepa kiriku filiaalina. Praegune kabel on ehitatud 1802 mida tähistab aastaarv W- seina siseküljel. Viimane suurem remont ja taaspühitsemine oli 1992-93 (A. Lass, Eesti Arhitektuur; http://www.eestigiid.ee/?CatID=90&ItemID=504)

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid