Mälestise nimi Suursadama ait

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sadamakompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Silmapaistev Hiiumaa merekaubanduse ajalooga seotud ehitis, mille originaalsubstants on hästi säilinud nii hoone eksterjööris kui interjööris.

Kirjeldus

Suur, 2-korruseline, väljaehitatud katusekorrusega krohvitud paekivihoone on kaetud kõrge S-kivist poolkelpkatusega. Katuseräästas kulgeb lai profileeritud karniis. Hoone all on kogu ulatuses kelder. Ristkülikulise põhiplaaniga keldrikorrus jaguneb neljaks silindervõlviga piklikuks ruumiks. Hoone teisel ja kolmandal korrusel on puidust laed, mille kandepostidesse on sisse lõigatud sooned salvelaudade jaoks. Osa poste toetub graniitkivist taldrikukujulistele profileeritud baasidele. Kummaski otsaseinas on esimesel korrusel lameda kaarsillusega väravaava, mille kohal ülestikku kaks kaubaluuki ja nende kohal vintsipalk.

Ajalugu

Ehitatud 18. sajandi viimasel veerandil. Kasutati vilja ja laevaehitusel vajamineva materjali hoidmiseks. 1929. aastal laoti ümber vana põletatud hollandi kivist katus, mille käigus puuduvad ja katkised kivid asendati sepikoja katuse lammutamisel saadud kividega. Hoone otsaseinas paiknevatele avadele tehti uued paekivisillused, piidad, diagonaallaudisega luugid ja luukide veeninad. Väravad said uue laudvoodri ning vahetati välja ka kõdunenud plokipakud. Siseruumes tehti korda vana tellispõrand. Aastatel 1997-2000 viidi läbi aida katuse avariiremonttööd.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.