Mälestise nimi Räpina õigeusu kirik

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1918-1939.

Ajastu piirkonna klassitsistliku sakraalehituse tähelepanuvääriv näide.

Kirjeldus

Räpina Sakaria ja Eliisabeti kirik. Klassitsistlik, pikliku üldkujuga, ladinaristikujulise põhiplaaniga, kellatorniga, keskkupliga ja apsiidiga ookerkollane/valge krohvitud tellishoone. Torne 2 - 4-tahuline telk+sibulkiivriga kellatorn ja poolsibulkiivriga ümartorn. Ikonostaas lihtne tõen. 19.s. keskpaigast.
(õigeusukirikute inventariseerimine, 1987)

Kiriku ümber kirikuaed, madal maakivist , krohvitud piire nurgapostidega. Kirikuaia tagaosas matuseplatsid, üks neist Konstantin Pätsi perekonna liikmetega seotud.

Apostliku-õigeusu kirikute arhitektuuriajalooline inventariseerimine, A. Pantelejev, 1987.

Kirjeldus

Keisrinna Jelizaveta käsul ehitatud ja 1752. aastal valminud puust kirik põles 1813.aastal maha. 1827.a. käskis Nikolai I ehitada uue kivikiriku. Räpina õigeusu kiriku projekteeris Tartu ehitusmeister G.F.W.Geist ja ehitamine kestis 1829-1833. Kirik pühitseti 1834. aastal.
Ikonostaasi ehitas 1832.a. Staraja Russia meister Teodor Šišelovski, ikoonid maalis Pihkva ikoonimaalija Hieroteus Kalinin.
(E.Tohvri. Ehitusmeistrist arhitektiks - G.F.W.Geist Tartu linnaruumi kujundajana. - Kunstiteaduslikke uurimusi 2004, 3-4.)

Ajalugu

Algne, 18. sajandi keskpaigas ehitatud puitkirik põles 1813. aastal ning selle asemel ehitati uus kivikirik. Räpina õigeusukirik on ehitatud aastatel 1829-34. Kirikule on lisatud uus kellatorn 1911. aastal.