Mälestise nimi Värska õigeusu kirik

Menetleja: Võrumaa nõunik, Tiina Pettai

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajastu piirkonna sakraalehituse tüüpiline näide.

Kirjeldus

Värska Püha Georgiuse kirik on ehitatud historitsistlikus stiilis. Tegu on ladinaristikujulise põhiplaaniga ja kolmeosalise ülesehitusega tellistest ja maakivist kombineeritud hoonega. Kirikul on kaks torni - 4-tahuline kellatorn ja 8-tahuline sibulkiivriga torn. Plaanilahendus traditsiooniline, kellatorniga ja apsiidiga. Kaarsillusega aknad ja framuugiga tiibuks. Ikonostaas on lihtne ja historitsistliku kujundusega.
(õigeusukirikute inventariseerimine, 1987)

Ajalugu

1759. aastal ehitati Värkasse puust õigeusukirik. Uut kivist kirikuhoonet hakati ehitama 1904. aastal ning peale selle valmimist 1907. aastal, lammutati endine puukirik. Vana puukiriku algse altari kohta on tähistatud sümboolse torni ja ristiga.