Mälestise nimi Palamuse kirik

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1918-1939.

Piirkonna ühe vanima sakraalhoone näide.

Kirjeldus

Tegemist on krohvitud, kivist, kolmelöövilise võlvitud kodakirikuga, mille maakividest laotud kooriruum on kahetraveeline, pärinedes 13. sajandist. See oli võlvitud, ent nüüdsest madalam, praegusel O-seinal on jälgitav vana kilpseina kontuur. Algsete võlvide ja piilarite kohta andmed puuduvad. Hoonel on peaportaal ja põhjaseinas külgportaal, mõlemad nagu aknadki on ümberehitatud. Üksnes O- seina N – osas säilinud arhailine poolkaarja sillusega akna fragment. Erandlikult on kirikul kaks treppi võlvidele. Kirikul on barokne viilutorn. Sisustuses säilinud 3 hauaplaati (15. sajandist), barokkaltar ja –kantsel (1696, tõenäoliselt J.D Neuhausen). (EA)

Ajalugu

Palamuse Bartholomäuse kirik on osaks Tartu piiskopkonna vanematest kiriklikest keskustest. Esimesed teated kivikirikust pärinevad 13. sajandist. Esimene teade preestrist 1234. aastast. Kirik kannatas 17. sajandi keskel Vene- Rootsi sõjas, mil hävisid ka pikihoone võlvid. Seejärel taastatud kirik sai barokse viilitorni 18. sajandi lõpul, seda kindlustati 1885. aastal (arhitekt Reinhold Guleke). 1929. aastal ehitati saledad raudbetoonvõlvid, mille vormid on laenatud Tallinna hilisgootikast. Samast ajast pärineb ka pikihoone akende kujundus ja W-eeskoda (kõik arhitekt Ernst Kühnert).