Mälestise nimi Kursi kirik

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Väga esinduslik näide neogooti stiilis sakraalehitisest Eestis.

Kirjeldus

Kursi Maarja kiriku esialgne ehitis oli barokne ühelööviline kivikirik, omades eenduvat neljakandilist barokk-kiivriga läänetorni. 1872 ehitati ristlööv, pikihoonet pikendati O-suunas ja lisati polügonaalne kooriruum. Sinna juurde lisati omaette katusega käärkamber. Välisarhitektuurilt ühtlustati kirik neogooti stiilis. Pikihoone ja ristlöövide nurkadesse ehtitati teravatipulised ristlillikuga lõppevad tornikesed, aknad teravkaarseteks ja nende kaareväljadesse asetati vitraažid. Teravkaarsed uksed varustati nikerdatud maasvärgiga. Seest võlviti kirik puust segmentvõlvidega, mida jaotavad puust ristroided. Interjööri sisustus on samuti neogootipärane.
(pass, 1983; EA)

Ajalugu

Käesolev kirik on ehitatud vana kiriku müüridele 1648. aastal, algselt oli tegemist barokse ühelöövilise kivikirikuga. Ümberehitused toimusid aastatel 1871-72 arhitekt J. G. Mühlenhauseni projekti järgi.

Vaata Lisa nr.1; Ühine kaitsevöönd on moodustatud mälestistele reg.nr.23980 -23986 ja 27112.

- Muuseumiööl viisid vargad Kursi kirikust kroonlühtri