Mälestise nimi Rannapatarei nr.5 (EV nr. 4)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Ehitiste liigid, Militaarehitis, Militaarrajatis, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Kirjeldus

Kasutusel oli neli 6 Canet suurtükki betoonalustel. Igal suurtükil oli oma betoonvarjen. Patarei idaservas oli komandopunkt teraskupli ja betoonalusega. 1918 õhati kaks läänepoolset positsiooni, 1924 ehitati nendest lõuna poole kaks uut positsiooni, kasutusel võeti ka kaks idapoolset vana positsiooni. Patarei tegutses aastani 1941, mil venelased selle demonteerisid, purustati ka komandopunkt. Hästi on säilinud kaks uut ja kaks vana positsiooni ning purustatud osad.

Ajalugu

Asukoht Naissaare Lõunakülast idas, relvastatud nelja 6-tollise suurtükiga, ülesandeks kaitsta juurdepääsu Tallinnale Naissaare ja Suurupi vahelt. Muldkehandil asetses neli lahtist, betoonseintega varjatud kahurialust, nende kõrval neli laskemoonakeldrit. Komandopunkt oli paigutatud alustega ühele joonele, oli varustatud lahtise vaatlusplatvormi ja mittepöörleva soomustorniga.