Mälestise nimi 6" Canet suurtüki soomustorn
Mälestise liik tehnikamälestis

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Peeter Nork

Militaarajalooliselt oluline mälestis.

Kirjeldus

Prismakujuline soomustorn, millised olid kasutusel Vene sõjalaevastikus. Tornid on valmistatud 22 mm paksusest soomusterasest. Külg- ja pealissoomus on omavahel ühendatud neetõmblustega. Torni tagaosa on avatud, esiosa jookseb pealt ja külgedelt kiilukujuliselt kokku. Torni alumine serv on horisontaalne. Torni esiosa on poolringi kujuliselt kumer, selles on "T" kujuline ava suurtüki liigutamiseks üles-alla ja külgedele. Torn oli kinnitatud suurtükialuse külge ega omanud eraldi alust, värvitud kaitsevärvi roheliseks. Mõõtmed: kõrgus eest 160 mm, kõrgus tagant 180 mm, laius tagant 344 mm, pikkus pealt 240 mm.

Asub rannapatarei nr 11 pisut põhja pool Põhjakülas, Anija RMK (endine Viimsi metskond) maadel.

Ajalugu

Tornid on demonteeritud mingil vanalt sõjalaevalt ja saadeti Naissarele patarei nr 5 juurde 1927 aastal.