Mälestise nimi Anija mõisa karjakastell, 19.-20. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Piirkonna esindusliku mõisaansambli majandushoone näide.

Kirjeldus

Pikad, kolmest küljest karjaõue piiravatest osaliselt krohvitud kivihoonetest on vanad ehitised (peahoone-)parempoolne, keskosa ja vasakpoolse hoone tagumine osa. Parempoolne paekivist hoone kaetud kõrge viilkatusega, mille otsaviiludes lakauks. Sissepääsud kolmest kõrgest puitristlaudisega laudauksest. Peahoone poolse fassaadi suured kaaravad laotud väiksemaks - aknaavadeks. Keskmine laudaosa kaetud madalama viilkatusega. Vasakpoolne hoone on maakividest kõrge viilkatusega.

Ajalugu

Ania mõis (Hannijöggi, hiljem Annia), asutati peale 1355. aastat. Mõisast on esimesed kirjalikud teated 1482. aastast, mil mõis kuulus Hermann Zoegele. Zoegede kätte jäi mõis kuni 1671. aastani, mil selle ostis Jakob Stahl von Holstein. Stahl von Holsteinide aadliperekonnaga jäi Anija seotuks järgmiseks 170 aastaks, välja arvatud lühike periood 1770ndatel kui mõis oli panditud Maydellidele.
Ajavahemikul 1800-1802, mil mõisa omanikuks oli Matthias Stahl von Holstein, ehitati peahoone. 1840. aastal panditi mõis Konstantin Peter von Ungern-Sternbergile, kes selle kolme aasta pärast ka endale päriseks ostis. 18.-19. sajandist pärineb mõisas hulk kõrvalhooneid nende hulgas ka kaaristuga ait ning sisehooviga karjakastell, viimane on säilinud osaliselt ja tugevalt ümberehitatud kujul.