Mälestise nimi Elamu Tatari tn . 21A

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 28.02.2002 käskkiri nr. A-2 Kuupäev: 28.02.2002
"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 23.08.2002 käskkiri nr. A-28 Kuupäev: 23.08.2002
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 21.11.2002. a. käskkiri nr. 207, (RTL 2002, 133, 1957) Kuupäev: 21.11.2002

Rikkaliku dekooriga Tatari asumi kõrgklassile kohane elamu näide.

Kirjeldus

Elamutüüpi iseloomustab kahe korteri välisukse olemasolu. Üks esinduslikum uks suundus otse eluruumidesse ning teine nn must uks viis kööki. Hoone säilivus on hea: pandud on uus plekk-katus, uus varikatus tagauksel ja tehtud värvitöid. Algsed on elamu välisvooder, karniisid, aknad – koos raamide, ehisdekoori ja kremoonidega, välis-ja siseuksed, üks kahest varikatusest (tänavapoolne). Fassaadid on säilinud algupärasena, uus on vaid õuepoolne välisukse varikatus ning kadunud kunagine puit-trepp veranda esiselt. Trepid mõlemas trepikojas on terviklikult ja hästi säilinud. Peatrepikojas on kahel II korruse kahe poolega korteriuksel säilinud aaderdus. Mujal on aaderdus kaetud valge värviga. Suured korterid on jagatud küll jagatud eri leibkondade vahel, kuid ümberehitusi on tehtud minimaalselt – on vaid suletud uksi ja ehitud mõned kergvaheseinad. Heas olukorras näivad olevat ka hoone põhikonstruktsioonid.

Ajalugu

Elamu on ehitatud 1910. aasta V. Treimanni projekti järgi. Elamus olid algselt esinduslikud korterid – neid oli neli, millel igal oli ka pääs tagatrepikotta.
Enne 1940. aastat kuulus Tatari 21a Marie Pinkovskyle. Krundil oli ka laudseinte ja ühepoolse katusega garaaž.
Tatari 21a majaga on seotud mitmed Eesti kultuurilugu rikastanud isikud nagu näiteks arhitekt Waldemar Lemm (1881–1965), kaitseliidu üks juhtidest Johann Tedersoo (1904–1946), politsei üks juhtivatest tegelastest Hugo Mölder (1916–?) jpt. Selles majas on asunud nt Õpetajate Koda, Eesti Kutsekooli Õpetajate Ühing, Eesti Keskkooli Õpetajate Kogu ja Eesti Kutsekooli Õpilaste Ühing.

Pihlak, S. (2006) Muinsuskaitse eritingimused. Tatari 21A. TKVA Toimik N9-3966
Sildre, A. (2002) Ülevaade arhitektuurist, ehituslikest konstruktsioonidest, ajaloolistest väärtuslikematest detailidest. Tatari 21A. TKVA Toimik N9-1638
Nerman, R. (2001) Ajalugu, arhitektuursete väärtuse kirjeldus I. Tatari 21 a. TKVA Toimik N9-2114
Nerman, R. (2001) Ajalugu, arhitektuursete väärtuse kirjeldus II. Tatari 21 a. TKVA Toimik N9-2115