Mälestise nimi Elamu, Tatari tn 26

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 28.02.2002 käskkiri nr. A-2 Kuupäev: 28.02.2002
"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 23.08.2002 käskkiri nr. A-28 Kuupäev: 23.08.2002
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 21.11.2002. a. käskkiri nr. 207, (RTL 2002, 133, 1957) Kuupäev: 21.11.2002

Paikvaatluse kuupäev: 30.11.23

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Diana Haapsal

Silmapaistva arhitektuuriga puitelamu näide, arhitekt Konstantin Wilckeni loomingu näide.

Kirjeldus

2-korruseline keldrikorrusega puitelamu. Hoone tänavafassaad on rikkaliku puitdekooriga ning õuefassaad tagasihoidlikuma kujundusega. Väliseinad on liigendatud laudvoodriga, sokkel on paekivist. Osaliselt on säilinud nii algsed puidust profiildetailid kui ka laudvooder. Elamul on madala kaldega plekist viilkatus. Hoonel on paekivivundament ning punastest tellistest õuepoolsete trepikodade sokkel. Ristkülikukujulise põhiplaaniga hoone keskel on koridor-trepikoda, millest mõlemal pool kummalgi korrusel on algselt olnud üks korter, mis on hilisemal ajal uste kinniehitamise teel aga kaheks jaotatud. Korteritest on pääs tagatrepile. Hoones on puittrepid. Säilinud on algne välisuks.

Ajalugu

Elamu ehitusprojekti on 1901. aastal allkirjastanud arhitekt K. Wilcken. Hoone valmis 1902. aastal. Hoone kuulus Gustav Sispolile, kes pärandas selle Tallinna Kaarli kogudusele. Olemasolev hoone on algsest projektist veidi erinev, fassaad on keskel tagasiastega, katus on teistsugune, pööninguaknaid on rohkem jms, kuid hoone üldkuju, põhiplaan ja laad on projektiga siiski sarnased.