Mälestise nimi Elamu, Tatari 28

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 28.02.2002 käskkiri nr. A-2 Kuupäev: 28.02.2002
"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 23.08.2002 käskkiri nr. A-28 Kuupäev: 23.08.2002
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 21.11.2002. a. käskkiri nr. 207, (RTL 2002, 133, 1957) Kuupäev: 21.11.2002

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Süda-Tatari piirkonnale omane, jõukamale keskklassile orienteeritud suurte korteritega elamu. Mitmes järgus ehitatud hoone on üks omapärasemaid kivimaju Tallinna eeslinnades.

Kirjeldus

Kahekorruselise kivielamu peafassaadil on nii historitsistlikke kui juugendlikke jooni. Historitsismile viitavad muuhulgas faassaadi liigendavad klassikalisele arhitektuurile omased rustikat immiteerivad krohv-pilastrid. Välisukse kujundus kuulub aga juba täielikult juugendi ajastusse. Maja sisemuses on säilinud hulk hilisjuugendlikke detaile – erakordselt kaunis peatrepikoda väärispuidust trepi ja trepikäsipuuga, dekoratiivsetest kahlitest ahjud, mõned tahveluksed jm. Moodustab tervikmälestise koos hoovipoolse majaga, mille kohta on eraldi väljastatud kaitsekohustuse teatis.

Ajalugu

Juba 19. sajandi keskel asus Tatari tn 28 krundil kivist elumaja. Ka krundi hoovipoolsed osad olid juba siis hoonestatud. Praegune hoovipoolne maja, historitsistliku üldvormiga väikesemahuline kahekorruseline kivihoone, on põhiosas ehitatud 1891. aastal. 1923. aastal ehitati nii tänavapoolne, kui ka hoovipoolne hoone insener F. Petersoni projekti järgi põhjalikult ümber. Ilmselt siis rajati ka kahe maja vahel asuv unikaalne katuseaed. Enne nõukogude ajal tehtud ümberehitusi asus Tatari tn 28 hoovimaja kummalgi korrusel üks suur korter. Moodustab tervikmälestise koos tänavaäärse majaga, mille kohta on eraldi väljastatud kaitsekohustuse teatis.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.

Meedia

1. "Kaitsealuselt Tatari tänava majalt varastati hinnaline välisuks", artikkel, 25.04.03, Eesti Päevaleht.