Mälestise nimi Elamu, Tatari 34

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 28.02.2002 käskkiri nr. A-2 Kuupäev: 28.02.2002
"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 23.08.2002 käskkiri nr. A-28 Kuupäev: 23.08.2002
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 21.11.2002. a. käskkiri nr. 207, (RTL 2002, 133, 1957) Kuupäev: 21.11.2002

Mälestise tunnus

Hästisäilinud historitsistliku elamuarhitektuuri näide. Süda-Tatari piirkonnale omane suuremate korteritega elamu.

Kirjeldus

Tegemist on nn segaehitisega - klombitud paekivisoklil asetseva kahekorruselise elamu alumine korrus on laotud punasest tellisest ja krohvitud, ülemine ehitatud rõhtpalkehitisena. Algselt oli kummalgi korrusel üks suur korter. Hoone on põhiliselt säilitanud endise mahu, v.a. väiksem pealeehitus hoone tagaosas. Väga väärtuslikud on mitmed siseruumides säilinud detailid, eriti kahhelahjud (ühed uhkeimad Tallinna eeslinnade majades).

Ajalugu

Praegune hilishistoritsistlik hoone on ehitatud 1905.aastal arhitekt O.Schotti projekti järgi varasema puumaja kohale. Enne 1940.aastat kuulus hoone Läti Vabariigile.