Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Kirjeldus

Mälestussammas kujutab endast kaheastmelisele soklile paigaldatud obeliski, mille tipus on malmist Vabadusristi kujutise koopia (originaal on pronksist ja kindlas kohas hoiul). Soklil esiküljel on tekst: „JÕHVI / KIHELKONNA LANGENUILE / VABADUSSÕJAS / 1918 – 1920” ja „TUNDMATA SÕDUR / LANGENUD 8. XII 1918 / JÄRVE LAHINGUS / MAETUD SIIA”. Sokli vasakul ja parempoolsel küljel on langenute nimed – kokku 43. Tagumisele küljele on kinnitatud malmist bareljeef (originaal on pronksist ja kindlas kohas hoiul), millel on kujutatud kolme rännakul olevat Vabadussõja-aegset sõjameest: kaitseliitlast, sõdurit ja õppursõdurit.

Ajalugu

Kavandi looja on kujur Alfred Kask. Kivitöö tegi Madis Meermann ja bareljeefi A. Kask. Sammas avati 10.juunil 1935.
Sammas lasti õhku ööl vastu 25.oktoobrit 1940. Kuid uue sokliga sammas taasavati 16.augustil 1942. 1945.a. sügisel sammas lammutati ja osad visati mõisa tiiki.
Ehitati uus monument endise koopiana ja sammas taasavati teist korda 23.juunil 1993.