Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Kirjeldus

Mälestussammas on eelmise täpne koopia. Dolomiidist sammas kujutab endast templisarnast postamenti, millel seisab kilbi ja mõõga najale toetuv sõdurikuju. Sõduri käes olevale kilbile on lamereljeefis raiutud kolm leopardi. Postamendi kolmeastmeliselt aluselt tõusvad kandilised rihvatud nurgasambad moodustavad postamendi külgedesse orvad, kuhu on paigaldatud tekstidega kivitahvlid. Esiküljel on tekst: „LANGENUILE / WÕITLUSES / WABADUSE / EEST / 1918-1920”. Ülejäänud külgedel on nimetahvlid 58 nimega. Lisatud on 7 Vabadussõjas langenu nimed ja tekst: „PÜSTITATI 17.08.1924 AUTOR: V. MELNIK / HÄVITATI 1940.A. / TAASTATI PÕLTSAMAA MUINSUSKAITSE / SELTSI ETTEVÕTTEL / „DOLOKIVI” KAASABIL 1989.A. / AUTORID: J. SOANS, A. MÄND”.

Kavand telliti V. Melnikult (Mellik). Sammas avati 17.augustil 1924.
1940.a. oktoobris tõmmati sõdurikuju aluselt maha ja sammas taoti puruks. Paar nädalat hiljem õhiti alus. Kilp leopardidega jäi terveks ja selle peitis Ed. Epro maasse. 1942.a. kaevati kilp välja ja pandi endise samba asukohta ja pühitseti 1942.a. Pärast II maailmasõda jäi kilp kadunuks.
Põltsamaa Vabadussõjas langenute mälestussammas taasavati kipsist sõdurikujuga 12.augustil 1989. 23.aprilliks 1990 asendati kipskuju dolomiidist kujuga.

50 meetrit ümber mälestise välisgabariitide.