Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Kirjeldus

Sammas on originaali täpne koopia, v.a. käpprist – selle asemel raiuti Vabadusristi kujutis. Kaheastmelisele alusele on paigaldatud pruunist graniidist valmistatud poleeritud kivitahukas ja sellel põlvitav sõdur – Kalevipoeg, kelle paremas käes on mõõk ja kes hoidis vasaku käega enda ees kilpi, millel on kujutatud ovaalne päike ning ühendatud rist ja ankur. Tahuka esiküljele on raiutud tekst: „1918-1920 / Langenud eesti kangelaste / mälestuseks. Tormalased”. Selle all on nüüd Vabadusristi kujutis. Samba vasakpoolsel küljel on tekstid „LOHUSUU LAHING 14.XII 1918”, järgnevad 2 nime, „TORMA-KÕNNU LAHING 17.XII 1918”, 4 nime, „1919” ja järgnevad 15 langenud sõduri nimede loetelu. Vastasküljel on aastaarv „1920” ja selle all 19 nime. Nimeploki tagumisele küljele on raiutud tekst „ESMAAVAMINE 17. VI 1923 / LÕHUTUD 26. X 1948 / TAASAVATUD 23.VI 1992”. Originaalsamba säilinud tükid on Torma kirikuaias.

Kavandi valmistas soome arhitekt prof. Ivari Anttila. Sammas avati 17.juunil 1923.
1940.a. keerati kuju näoga läände, 1942.a. keerati kuju tagasi näoga ida suunas.26.oktoobril sammas õhiti. Osad tükid kaevati maasse. Kuju pea läks kaduma.
Aastaid hiljem leiti pea üles. Taastatud samba taasavamine oli 23.juunil 1992.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestis asub järgmiste mälestiste ühises kaitsevööndis: 24091, 24092, 24093, 24094, 24095, 24096, 24097, 24098, 24099, 24100, 5868