Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Kirjeldus

Sambal on originaalsed põhilised kiviosad, tahvlid Esimeses maailmasõjas ja Vabadussõjas langenute nimedega ning plaat „1918-1920”. Kolmeastmelisele alusele on paigaldatud kombineeritud sokliga obelisk, mille külge on kinnitatud kaks pronkstahvlit tekstidega: „1918-1920” ja „VABADUSE / EEST / LANGENUILE / PÕLWA KIHELKOND”. Sokli esiküljel on pronksbareljeef, millel on kujutatud haavatud kaaslast kaitsvat seisvat sõdalast mõõga ja kilbiga. Vasakul küljel on pronkstahvel tekstiga: „Wabadussõjas langenud”, järgnevad 68 nime ja parempoolsel küljel: „Maailmasõjas langenud”, järgnevad 59 nime ning tagaküljel: „Wabadussõjas jäljeta kadunud”, järgnevad 23 nime ja „Maailmasõjas jäljeta kadunud”, järgnevad 38 nime.

Ajalugu

Kavand oli kujur Aleksander Elleri poolt. Sammas avati 29. juulil 1928. 2.augustil 1936 avati samba kolm nimetahvlit.
Mälestussammas lõhuti 1946.a. Osad maeti maha, osa neist tuli hiljem välja.
Sammas taasavati 29.juulil 1989.